Loading...

Kort om kost i forbindelse med graviditet, samt barnest første kost.

Implementer konsekvent principperne fra Kroppens Ønskekost, helst i god tid før du planlægger graviditet, da det tager tid at bygge kroppen op.
Det er desuden den bedste forudsætning for at være optimalt fertil og have det nødvendige overskud til at gennemgå en graviditet, samt komme sig efter fødslen.

 

Efter fødslen kræver det meget af kroppen at producere mælk og derfor skal den naturligvis have de bedste forudsætninger, også uden at moderen mister hvert andet hårstrå, eller måske må afskrive en tand eller to (moderens krop er nådesløs: hvis ikke det barnet skal bruge er i maden, så høster den beredvilligt fra sig selv).

 

 

Kernen er tygget mad

Når barnet begynder at skulle have fast kost, så mener vi at det bedste er, at man tygger sin egen varierede mad og fodrer det til barnet med en ske (helst før maden bliver kold).

Der er ikke nogen begrænsninger på hvad man kan tygge til sine børn, når bare kvaliteten er i orden og jo mere varieret man spiser med sine børn, jo mindre kræsne bliver de og jo større iver udviser de i forhold til at spise.

Blødkogte æggeblommer fra græsfodrede høns er en særlig booster og det eneste, som man ikke behøver at tygge for sine børn.

Æggeblommerne kan desuden med fordel bruges i overgangen til den allerførste mad, på et tidspunkt hvor barnet viser interesse, men måske samtidig stadig synes, at fast mad føles en smule sært i munden.

 

 

Hvornår starter man?

Vi starter så småt når barnet begynder at udvise nysgerrigned overfor mad, eller når vi får følelsen af, at barnet ikke længere bliver rigtig mæt og tilfreds af mælk alene (ved 4-5 mdrs. alderen).

Tygningen tilfører enzymer fra den voksnes mund og hjælper barnet med at fordøje mad, som barnet ellers ikke er i stand til.

Udover en blid opstart for fordøjelsen giver dette mulighed for en meget mere komplet kost, end det man ellers tilbyder små børn, samtidig med at det forebygger enhver form for kræsenhed, da barnet præsenteres for alle smage lige fra starten.

Ovenstående er naturligvis under streng forudsætning af at man er tro mod kursets anvisninger - spiser man ikke selv optimalt, så har ens mad heller ikke noget at gøre i ens børn :-)

 

Vi fortsætter indtil barnet begynder at vise utilfredshed med tygget mad og gerne vil have sin egen (typisk ved 6-7 mdrs. alderen).

Her laver vi en glidende overgang hvor de i første omgang begynder at få bløde ting som små rugbrødshapsere, advokado osv. ved siden af den tyggede mad.

 

 

Fravenning med mælk

Det er vores erfaring, at børn som fra starten opdrages på en komplet og alsidig kost med fordel kan fravennes når de er 10-14 mdr (der kommer et punkt hvor de selv stort set mister interessen i amning).

Vi har taget dette som tegn på at amning i længere tid ikke som sådan er biologisk nødvendig, men i høj grad en konstruktion, som opstår når barnets faste kost ikke i sig selv er tilstrækkelig for dets udvikling og barnet derfor instiktivt holder fast i amningen.

Dette skal naturligvis ikke ses som et udtryk for at det er negativt at amme længere og den enkelte naturligvis gøre op med sig selv hvor længe man ønsker at amme.

 

 

Afrunding

Det er dyrt at spise ordentligt, men det er en investering i resten af ens eget og hele sine børns liv og dermed den enste investering, der er værd at bekymre sig om at gøre.

 

Optimal kost betyder optimalt overskud i hverdagen.

Både til sine børn, sin partner og hvem man ellers omgiver sig med.

 

 

 

 

Disclaimer: Vi har ikke erfaring med kunstige kosttilskud under graviditet og lignende, da det har været unødvendigt for os, når bare vi har taget vores kosten tilstrækkeligt seriøst.
Men hvis din læge anbefaler noget, så gør du naturligvis det.