OBS: Denne hjemmeside er under udvikling og at betragte som en kladde


Mejeriet

Det rum vi fremstiller ostene i er selve mejerirummet. Indretningen sker i eksisterende lokaler og kræver egentlig ikke ret meget af os.

Rummet skal gøres rengøringsvenligt, der skal være en stor ostegryde og der skal bruges nogle borde og hylder til osteforme.

Ostekælderen - hjertet i det hele

Ostekælderen er derimod en anden sag.

I ostekælderen skal kulturen bo i materialerne og skabe levende omgivelser, som giver den bedste og mest optimale modning.

Vi har derfor særlige krav til materialerne i rumet og der er desværre ikke nogen bjerggrotte eller munkekloster med en 1000 år gammel kælder i nærheden som står ledig.

 

 

Når fugtige rum bygges med moderne materiale som cement opstår der hurtigt dryppende kondens og massiv sort skimmelsvamp. Vand fyldt med sorte skimmelsporer, der rypper ned i ostene fra loftet er ikke øverst på nogen ostemesters ønskeseddel.

 

Det kan løses lavpraktisk ved overdække reoler med plader og afløbssystemer, eller ved meget højloftede rum med kraftig aktiv ventilation. Begge dele er langt fra den grotte som er vores forbillede og vi ønsker at undgå alle de automatiske processer til styring af temperatur, luftfugtighed og lufudskiftning.

 

Derfor bygges kælderen i simple materialer, som beklædes med tykke kalkbaserede lag.

Gulvet er støbt direkte på jorden i 10 cm kalkbeton, nye vægge beklædes med blokke af opskummet kalk og eksisterende isoleres med samme. Til sidst pudses med flere kalklag med varierende kornstørrelse for at skabe den ønskede fugtvandring, den såkaldte diodeeffekt som tidligere var den håndværkernorm der gav de store bygningsværker den lange levetid, selv i vores for bygninger ekstremt fjendtlige, danske klima.