Mere om osteriet | Vores VILDost | Lidt om mælk



Fødegårdens Osteri er er råmælksosteri hvor alle produkter laves med ubehandlet mælk og vildkultur.

Vi sikrer fødevarekvaliteten ved at have nøje styr på produktionen og ved at lave laboratorieanalyser af de færdige oste.

 

Inspirationen kommer fra Alperne i Sydeuropa, hvor meget ost den dag i dag stadig fremstilles på denne måde og vi har været i bjergene i Schweiz for at lære traditionerne, så vi kan producere ostene i Danmark.

Ostene produceres i kobbergryder og lagres i en helt speciel ostekælder som vi har bygget i naturmaterialer.

 


Vores lille ostegryde får forhåbentlig snart følge af en som er meget større


Fødegårdens VILDoste

Vi laver små faste oste der forarbejdes, lagres og passes som de store faste bjergoste fra alperne. Mælken henter vi på en gård hvor dyrene er på græs, indtil vi en dag selv kan anskaffe os en lille malkebesætning. Den eneste behandling mælken er igennem inden den hældes i gryden, er en si - ingen stålrør og pumper, ingen homogenisering, pastuerisering, baktofugering, ultrafiltrering og lignende. Heller ingen tilsætning af CalciumKlorid, Saltpeter, Emulgatorer eller farvestoffer.

 

Fra mælk til VILDost

 Bare mælk, i en gryde af kobber - varmes nænsomt over flammer, tilsættes løbe og vild mælkesyrekultur - hviler sig, skæres langsomt og røres - og røres, og røres, og røres over varme.

Forvandlet til ostekorn, fiskes mælken op med et klæde af hør - den fordeles i forme og presses lidt - og skal så vendes og vendes og vendes igen - og så - er mælken blevet til ost!

Så skal ostene i kælderen, sirligt på et bræt af gran, med en masse venner tæt sammen - i en ny kalkgrotte, i en smuk reol, skal de lagres og modnes - og vaskes og plejes - og vendes og vaskes - igen og igen. 

 

 

 

Fødegårdens VILDost

Ostene vejer omkring 200 g, er ikke stærke, men meget fyldige og rige i smagen.

Læs mere om VILDosten

 


Fødegårdens oste hygger sig i vores helt specielle kalkkælder


Mælken hældes op


Temperaturen må måles hele tiden


Det smukke kobber lige efter rengøring


Mikkel passer oste i Schweiz under studieturen