OBS: Denne hjemmeside er under udvikling og at betragte som en kladde
Røde køer | Byggeriet

Hvad er det?

Fødegårdens Osteri er et gårdmejeri på Sydfyn hvor osten fremstilles med hånden i store kobbergryder, ligesom i gamle dage. Inspirationen kommer fra Alperne i Sydeuropa, hvor meget ost den dag i dag stadig fremstilles på samme måde. Det skal de faktisk, for uden kobberet får de ikke den helt rigtige, autentiske smag. Vi har været i bjergene i Schweiz for at lære traditionerne, så vi kan producere ostene i Danmark. 

 

 

Vi har brug for opbakning til projektet, så læs endelig videre.


Typisk ostegryde fra alperne

Fødegårdens ost

I første omgang bliver der lavet bløde oste, lidt ligesom Brie, men med gårdens egen kultur så den får en hel unik smag, udseende og farve – gårdens terroir. Senere kommer faste og ligefrem hårde oste til, men de skal lagres meget længe og derfor vil det tage noget tid før de er klar.

Fra starten laves også Vildkvark og saltost (lidt som feta) og der sælges mælk. Vildkvark minder om græsk yoghurt, men er lavet helt uden fløde og tilsætninger, kun med den rå mælk, hvilket også gælder saltosten.

 

Mælken er ikke vores egen, men stammer fra den originale gamle Rød Dansk Malkerace, som der kun er få hundrede tilbage af. Derfor er racen stærkt udrydningstruet, men vi mener den har en særlig kvalitet og håber på at kunne hjælpe racens overlevelse ved at der igen bliver efterspørgsel efter produkter af disse køers fantastiske mælk. Det er også grunden til at vi vil sælge mælk, da der slet ikke findes mælk i handlen fra disse køer.


Fødegårdens første bløde ost

Hvornår og hvordan?

Osteriet er ved at blive opført og vil stå færdigt i foråret 2020, men vi har brug for hjælp og støtte. Fra folk, der ser behovet for en ny udvikling indenfor fødevarer med respekt for vores krop og vores natur. Fra folk, der ønsker den sublime smagsoplevelse, folk som ser det naturlige i at vi også skal kunne lave disse oste i Danmark. Og fra folk, der ligesom os selv tror at autentiske fødevarer ikke alene smager bedst, men også er de sundeste for os, fordi vores kroppe har tilpasset sig disse gennem tusindvis af år.

 

Vi ønsker at samle en kreds af interesserede mennesker, som har lyst til at følge og være en del af udviklingen mod noget helt nyt og enestående herhjemme og som ønsker at støtte projektet konkret. Støtte kan være forudbestillinger, støttemedlemsskab eller andre former for hjælp.

Baggrund – hvem, hvor og hvorfor?

Osteriet er ved at blive opført på Fødegården Stenbjerglykke, ca. 15 km fra Svendborg. På gården bor Frida og Mikkel og deres 5 børn, Magne, Ylva, Alvin, Burre og Groa, som undervises hjemme på gården. Vores forskellige bestræbelser har gennem tiden tiltrukket sig en del medieomtale, hvilket bl.a. resulterede i Søren Ryges programserie ”Fra, Mor og Børn” i 5 afsnit.

Vi har gennem en årrække eksperimenteret med at drive gården med heste (i stedet for maskiner) for at kunne levere helt autentiske landbrugsprodukter til forbrugerne, men vælger nu at satse på vores mejeri i stedet. Skiftet til mejeriprodukter medførte i 2019 en længere familieekskursion til de Sydschweiziske alper for at lære det traditionelle håndværk fra bunden.

På længere sigt ønsker vi at føje autentisk lufttørret kød til vores produkter, sammen med rugbrød og surgrønt, som mange mennesker allerede kender os for.

 

 

Vi mener at mad er sundere og smager bedre jo mindre forarbejdet den er og jo færre tilsætningsstoffer der er brugt i fremstillingen. Derfor har vi viet vores liv til at arbejde med traditionel dyrkning af råvarer og fremstilling af mad. Ost fremstillet på autentisk vis betragter vi i modsætning til fabriksoste som noget af det fineste og sundeste næringsmiddel, der findes.


Mikkel passer oste i Schweiz