OBS: Denne hjemmeside er under udvikling og at betragte som en kladde



Hvad er mad?

Vores forfædre spiste alt hvad de kunne finde i naturen og de spiste det hele af det.

Det er det fundament det moderne mennesket er avlet ud fra og ikke snævre diæter med råvarer af tvivlsom kvalitet.

Vi vil gerne skabe et nyt syn på mad, hvor man går væk fra diæter og i stedet fokuserer på madens kvalitet.

Med hud og hår

Moderne fødevarer er fremmede for vores kroppe.

Det er de til dels fordi de fremavles med et foder, de slet ikke er beregnet til at omsætte.

Men også fordi vi ydermere baserer vores kost på udvalgde dele.

 

Kornprodukter indeholder eksmepelvis emzyner i skallerne (kliden), hvis formål er at nedbryde det hvide indeni kornet. De emzyner forsvinder når vi sigter melet og tilbage står en for os problematisk kost.

Moderne sorter har endvidere en alt for stor andel af kim, så selv hvis man spiser fuldkorn får man ikke længere et balanceret produkt i maven. Det, der kaldes fuldkorn i forretningerne er i øvrigt kun 50 % fuldkorn...

 

Kød er ikke bare kød, men fedt, indmad, brusk, knogler og hud. I dag opfattes kød som rene udskæringer af muskel, fra dyr som er avlet fedtfattige.

Vores krop er designet til at skulle bruge det hele; Olier fra indmaden og fedt, mineraler fra knoglerne, protein fra muskel og hud. Indtager vi kun rene proteinbøffer så giver det ofte fordøjelsesbesvær og kroppen mangler de andre ting.

 

Grøntsager i dag vokser i et grotesk hurtigt tempo og nye sorter udvikles eksempelvis ved at man beståler frøene radioaktivt og håber at nogle af mutationerne tager sig heldigt ud.

De høstes ikke på den årstid hvor de naturligt gemmer forråd (efterrår), men om foråret eller midt på sommeren og de drives frem med ubalancerede gødningssammensætninger. Derfor smager de heller ikke af noget og det er således ikke et under, at det er svært for mange at tilberede et appetitteligt måltid baseret på grøntsager.

Den idelle grøntsag derimod er sød og fyldig og er ligeså taknemmelig som kød at tilberede og kræver ikke den store af kokken.

 

Mælkeprodukter kommer fra dyr hvis ydelse er 2-3 gange højere end vi mener den bør være. Dette problem kommer man ikke udenom bare ved at fodre dyrerne med hø og græs, selvom det naturligvis hjælper.

Hvis produkterne skal være gode for os skal de kommer fra dyr med naturlig ydelse og de skal være forarbejdet naturligt.

Moderne "mejeriteknologi" er et digert værk om kemiske tilsætninger af alt ligefra minereler til bakteriehemmende stoffer, over indviklede centrifugesystemer som filtrerer bakterier væk og normaliserer fedtperler. Til sidst pasteuriseres mælken så vigtige medfølgende enzymer ikke længere kan hjælpe med fordøjelsen.

Man kan kalde det en naturlig teknologisk udvikling, eller man kan spørge sig selv om den slags gør vores krop godt.

 

 

Hvad er løsningen?

Løsningen er at stille krav til råvarer og skabe en balanceret kost i alle aspekter.

Men det er ikke nok, hvert måltid bør også være varieret, så vi både får noget råt, hvor enzymerne er ubeskadigede og noget kogt som er nemt at fordøje, samt noget levende (fermenteret).

Vi behøver ikke spise store mængder kød, men vi bør som minimum koge supper på knogler m.v. og jævnligt indtage disse.

 

Det lyder måske, indviklet, men i virkeligheden er det naturligt. Spiser vi som kroppen er indrettet til behøver vi ikke tælle kalorier, antal løbne kilometer eller supplere op med vitaminer. Vi bliver nok ikke åleslanke af den diæt, men heller ikke voldsomt overvægtige.
Derimod bliver vi dejligt naturlige, sådan som vi alle er skabt til at være.

Vi får det overskud i hverdagn vi har brug for, uden at skulle spise energibarer eller slik og vi formår at være den bedste udgave af os selv overfor vores venner og familie.

Eksemplet

En kostplan kunne se sådan ud.

 

Os selv

Vi har eksperimenteret meget med kost over det seneste årti, da vi altid skal yde maksimale under meget omskiftelige omstændigheder. Det kan vi ikke hvis kosten ikke er 100 % ok, og det er der ingen moderne diæter eler produkter, som har kunne give os.

Vi klarer os i en hverdag, der varierer fra hårdt fysisk arbejde (slæbe, bære, hakke, bygge), over intensse intellektuelle opgaver (programmering, bogføring, læsning af indviklet faglitteratur, undervisning).

 

Vi har set hvordan moden skifter rundt til den ene diæt efter den anden imens kosteksperterne er forvirrede over stadig skiftende videnskabelige undersøgelser af selv samme.

Og vi har besluttet at tiden må være inde til noget mere modent.

Vi vil gerne være en stemme blandt forhåbentlig flere, som viser den naturlige vej og har derfor besluttet at begynde at skrive offentligt om kost, samt tilbyde kurser til interesserede.

 

Kvalitet koster og du bliver hvad du spiser - sparer du på maden sparer du på dig selv.