Forside | Familieliv | Hestebrug | Pløjefri dyrkning | Rugbrød | Surgrønt | Dome



Om brødet

Vi laver et helt særligt rugbrød, som er vores kronjuvel hvor mange års med arbejde med heste, marker og bage-eksperimenter går op i en højere enhed.

Brødet er 100 % fuldkorns rugbrød af svedjerug og surdej og vi tilsætter således hverken sigtet mel, hvede eller gær.

 

Vi har ikke mere af vores egen rug i øjeblikket og indkøber derfor svedjerug fra danske, økologiske avlere.

 

Tre slags brød

Vi bager sædvanligvis tre slags brød så der er noget for enhver smag.

 

Birkes

Det mest almindelig brød, med solsikkerkerner og birkes på toppen.

 

Kommen

Et smagfuldt brød, hvor tilsætning af lidt kommen giver en særlig fylde.

Vores egen favorit.

 

Boghvede

Vi fik idéen til at erstatte solsikkekernerne med boghvede, fordi boghvede en gang blev dyrket overalt på fyn.

I starten var det et forsøg, men brødet blev meget pupulært, så nu har vi det altid med. Boghveden giver brødet en lidt knasende tekstur.


Håndværket

Svedjerug er svært at bage af fordi det er så groft. Det gør bagningen til et håndværk hvor resultatet aldrig er givet på forhånd og hvor der hele tiden skal kompenseres for årstiderne. Går man meget op i brød ved man nemlig at det bager forskelligt fra gang til gang, fordi ting som høj- og lavtryk og luftfugtighed spiller ind.

Surdejen er et kapitel for sig selv. Hvordan surdejen håndteres og opformeres er afgørende for om brødet bliver luftigt, om krummen føles tør, våd eller lige tilpas. Årsagen til forskellen er fordelingen er mellem gærsvampe og mælkesyrebakterier, som påvirkes meget af håndteringen. Mange tror surdejens alder er afgørende, men det er faktisk langt mere vigtigt hvordan den behandles.

Når brødet er klar til bagning bages det i en gasovn ved 275°C i knap en time. Det er vores drøm på sigt at opføre en gammeldags stenovn, af den type som ses i gamle bondehuse på museer. Ligesom i gamle dage skal den være så stor, at den kan rumme heksen fra Hans og Grete.

Et helt brød vejer ca. 1 kg og indeholder udover vand og havsalt cirka:

400 g svedjerugmel
100 g solsikkekerner
50 g blandet hørfrø, sesam og birkes.

 

Hvor fås det?

Vi har solgt brødet på torvet i Svendborg i mindre mængder, men holder i øjeblikekt pause fordi vi skal have færdiggjort vores produktionskøkken.
Udover at sælge brødet på torvet håber vi det bliver muligt at sende det med posten så folk også får mulighed for at købe på afstand.



Galleri